Poradna - Zdravá výživa

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Pomalý hrnec

Dostala jsem pomalý hrnec. Nevím si s ním rady. Poraďte prosím recept, zkušenosti, jak vařit? Jaké má výhody, nevýhody a proč ho používat. Když pomalý, proč zdravý? Jestli je vhodný na dnešní uspěchanou dobu? Chtěla bych se o něm vše dozvědět. Děkuji. Jsem tak bezradná.

Odpovědi na otázku

Příručka o pomalém hrnci ke stažení v PDF: http://www.bionaire.cz/crockpot/navody/varime_v_pomalem_hrnci.pdf Mývale, tvá odpověď je vskutku "k věci"...
"Nikde jsem nic nenašla speciálně pro toto vaření..." - Vždyť je toho plný internet, např.: http://www.dokapsy.cz/pomaly-hrnec/ http://www.pomaly-hrnec.eu/ atd... Já například dělávám to, že před spaním naplním hrnec složkami, ze kterých se stane guláš. Zapnu na LOW, jdu spát a jakmile se ráno probudím, servíruji:-)
zkuste tlakový hrnec je fakt rychlý
Hovězí na houbách v PH Na trošce oleje osmahnout cibulku, přidat dvě PL hladké mouky a udělat jíšku. Tu dát do PH, přilít vodu a dvě kapky kuléru pro barvu, dobře rozšlehat. Vložit ochucené hovězí maso,nakrájené na kostky, sušené houby předem namočené a z vody vymačkané. Pomalila jsem v teskáčku na LOW 6 hodin. Masíčko bylo krásně měkké.
Recept - Zapečené těstoviny v pomalém hrnci Suroviny: těstoviny dle chuti (preferuji např. Kolínka , Vřetetena), 2 lžíce sádla, 100 g šunkového salámu, 3 vejce, sůl, mletý pepř, vegeta Postup přípravy Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě téměř doměkka. Na dno keramické nádoby pomalého hrnce dáme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený salám a najemno nakrájenou cibuli. Přisypeme těstoviny, lehce promícháme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, okořeníme vegetou a opět promícháme. Vaříme na vyšší stupeň asi 2 hodiny.
Pomalé vaření patří v současné době k novým trendům přípravy pokrmů. Pomalým vařením, jídla získávají nové výraznější chutě, přestože se připravují pouze s malým množstvím koření, soli a bez tuku. Takto připravená jídla jsou vhodná i pro různé druhy diet. Přímo ideální jsou pro všechny, kteří chtějí hubnout a přitom se příliš neomezovat v jídle. Největší výhodou vaření v Pomalém hrnci je úspora času při vaření a nízká spotřeba energie,Do nádoby Pomalého hrnce vložíme maso a k němu všechny přísady. Důkladně promícháme a zakryjeme poklicí. Hrnec zapneme na I. nebo II. stupeň podle toho, kdy chceme, aby bylo jídlo připravené. Maso nebo zeleninu můžeme předem orestovat přímo v kameninové nádobě na sporáku. Na I. stupeň se jídlo vaří asi 8 hodin, na II. stupeň 4 až 5 hodin. Během vaření nemusíme obsah hrnce kontrolovat, tak jako při klasickém vaření. Vaří bezpečně a bez dozoru. Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, takže se z něj neodpařuje tekutina. Nemůže se připálit, „neuteče“ a nemusí se průběžně míchat. Přitom je v hrnci dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Kuřecí, hovězí, guláš, ..
Já tedy preferuji spíš rychlé vaření než pomalé, mám radši svoje dva papiňáky...Tohle je pro mě až moc pomalé, vaří se to všechno moc dlouho a myslím, že i "vypatlá" spousta energie...nemám zkušenost a ani hrnec nechci...spíš by se mi hodil ten parní, nastavovací..tam se vaří bez tuku i víc jídel najednou...
přesně vařila bych v něm guláše, či hovězí maso
vynikající je připravit v něm vývar-polévku který se vaří hodně dlouho
Vařila bych v nem hlavně jidla co potřebuji delší pripravu. Do dnešni doby jsou spiše vhodne věci cozrychluji připravu jidel ale i tohle se hodí .
ten je super,,začni segedínem
Já bych v něm vařila hlavně guláše, na to mě přijde ideální
Děkuji všem za odpověď. prosím, poraďte ještě nějaký recept. Nikde jsem nic nenašla speciálně pro toto vaření. Hrnec mám asi ten menší. Děkuji moc.
ídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas stejně, jako například praní v automatické pračce.
Pomalé hrnce se u nás prodávají nejčastěji o objemu 3,5 nebo 6,5 litru. Fungují na principu velmi pomalého vaření, příprava pokrmu v něm podle potřeby trvá čtyři až deset hodin. Ingredience se vaří při teplotě kolem 95 stupňů Celsia. Pokrm se v hrnci vaří minimálně čtyři hodiny, ale podle potřeby i dvakrát tak dlouho. Jednoduše tak stačí třeba večer vložit ingredience, nastavit požadovanou dobu přípravy, hrnec se po dovaření vypne a pouze udržuje teplotu. Ráno si pak jen nandáme jídlo na talíř.