Umeboshi – japonská švestka pro vaši kondici

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Umeboshi je název pro sušené a nakládané japonské švestky, hodně neobvyklé slano-kyselé chutě. Když si jednu dáte, nakopne vás energií na zbytek dne. Stejně jako samuraje. Švestky ume byly totiž součástí jejich jídelníčku, něco jako samurajské zázračné jídlo.

Švestičky umeboshi dokážou zahnat únavu a celkově skvěle vyladit váš organismus. Více než tisíc let se užívají při nechutenství, žaludečních potížích, nachlazení, kašli i horečkách. A jak si ukážeme dále, pomáhají skvěle i na řadu zdravotních neduhů současnosti.

Pozitivní účinky umeboshi

Stejně jako tělo potřebuje určitou teplotu pro to, aby správně fungovalo, tak krev musí mít určité pH, které si tělo musí udržovat ve velmi malém rozmezí spadajícím do lehké zásaditosti (pH7,31 do 7,42). Kolísání je tedy takřka nepatrné. Takto přesná regulace je důležitá, neboť větší odchylka vede nutně k narušení regulace velkého množství metabolických drah a fyziologických pochodů a postupně k celkovému rozvratu metabolismu.

Bohužel náš moderní způsob stravování (cukry, průmyslové zpracování potravin, nadbytek červeného masa apod.) nahrává tomu, že organismus je překyselený, což je ideální podmínka pro vznik řady více či méně závažných onemocnění. Přitom pouhých 10 gramů umeboshi dokáže zneutralizovat aciditu způsobenou příjmem 100g cukru. Ne nadarmo je ume švestka považována za královnu alkalizující potravy.

Vitalizující a posilující vliv švestiček ume na náš organismus je výsledkem jejich zvýšené schopnosti odbourávat kyselinu mléčnou, která se v našem těle tvoří přirozenou cestou jako odpadní látka, a to ve zvýšené míře v důsledku stresových situací a při nedostatku kyslíku v tkáních. Nedostatečné odbourávání v těle vede k únavě, chronickým onemocněním, nachlazením, chřipkám a celkové slabosti či bolestem.

Dlouhodobě se předpokládá, že švestky ume mají antibakteriální vlastnosti. To potvrzují i některé studie. Zvláště silný antibakteriální vliv byl potvrzen proti bakterii Streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka a naleptává zubní sklovinu a způsobuje tak zubní kaz i poškození dásní.

Podle některých studií, snižuje požívání umeboshi množství bakterie Helicobacter pylori. Jde o bakterii, která osidluje sliznici žaludku a dvanáctníku a způsobuje různé trávicí obtíže, končící často chronickým zánětem žaludku. Přítomnost bakterie zvyšuje i riziko karcinomu žaludku. Švestky ume prokazatelně zlepšují stav onemocnění a působí jako výborná prevence.

Současné studie poukazují také na tumory inhibující vlastnosti extraktu z umeboshi. Velmi dobrých výsledků bylo dosaženo při inhibujícím působení na melanomy.

Ume švestky a využití v kuchyni

Jak vlastně probíhá přerod ze syrového ovoce v tu naloženou delikatesu z obchodu? Zralé ovoce se nakládá do nálevu se shiso listy. Ty mají vysoký obsah železa a antioxidantů a dávají švestkám ume a dalším výrobkům z nich typickou červeno-růžovou barvu. Pak jsou švestky sušeny a znovu nakládány a proces se mnohokrát opakuje.

Švestky ume se podávají buď celé, k čaji, s rýží (jsou výborným přirozným konzervantem pro onigiri - rýžové koule) nebo se používají k vaření. Umeboshi se používají také v podobě pasty nebo se z nich vyrábí ocet, který je výborný například k přípravě jednoduchého a velmi účinného detoxikačního přípravku (lžíce octu a sklenice vody).

Umeboshi – japonská švestka pro vaši kondici patří do témat
  • Švetky fungují Ladin 07.02.2015 19:34:43

    Nakazil jsem ní celé své okolí , do 3 dnů mám vylečenou chřipku , celá zima bez nachlazení , problémů se žaludkem . Hubnoucím kamarádkám pomáhá s únavou při číštění těla , s překyselením . Funguje to .

  • švestky KAREL 20.11.2012 16:43:34

    Chci se zeptát kde se dají koupit.

    • Re: švestky Monika 20.11.2012 18:37:46

      Koupit je lze běžně v prodejnách zdravé výživy a to jako pastu nebo celé naložené plody. Mají výraznou slano-kyselou chuť (jako "delikatesu" bych to zrovna nenazvala). Prodává se i Ume-ocet, tj. nálev z naložených plodů - ideální pro pokrmy, které potřebujete osolit a okyselit zároveň.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku