Sushi - zdravá pochoutka s bohatou historií

Neustále obdivujeme Japonce, jak jsou štíhlí, zdraví a pracovně výkonní. Mnozí to přisuzují tradici, historii a životním podmínkám. S tím jistě nesporně souvisí i způsob stravování. Ale pod pojmem zdravá strava u Japonců nehledejme jen bylinkové čaje.

Původ sushi je v Číně

Původ sushi sahá do Číny někam do 4. století před naším letopočtem. V té době se ryby vkládaly do vykopaných jam naplněných rýží. Díky rýži probíhalo v jámě kvašení, vznikala kyselina mléčná a ryby se tak nezkazily. Ryby se konzumovaly zhruba za rok až dva, rýže se nejedla.

Japonci později začali se syrovými rybami dělat něco podobného a všimli si, že se k sobě obě potraviny chuťově velmi hodí. Poté se také přišlo na to, že když se ke všemu přidá ocet, tak se nejen urychlí kvašení, ale i zlepší chuť. Čerstvě připravené sushi se v jakési formě fast foodu začalo prodávat někdy v 19. století.

Základní surovina - rýže

Když se téměř kohokoliv zeptáte. co si představí pod pojmem sushi, okamžitě vyhrkne syrová ryba. Bylo by ale nesprávné pod touto japonskou pochoutkou hledat pouze kus syrové ryby. Základní a nepostradatelnou surovinou tradičního sushi je rýže, která je po uvaření promíchávána se směsí octa, cukru a soli.

Ryby v sushi mohou být nahrazeny i jinými plody moře, jako jsou krevety, chobotnice a sépie. Do sushi se přidávají další ingredience, například zelenina, tofu, houby atd..

Další nepostradatelnou součástí klasických sushi závitků je řasa Nori. Ta se pěstuje v moři blízko při hladině. Po sběru se její listy rozdrtí, usuší a slisují na obdélníkové plátky, do kterých se vše zabalí.

Je syrová ryba nebezpečná?

Při slově syrová ryba se mnohým vybaví nebezpečí nákazy mnoha parazitickými nemocemi. Proto také při výrobě a distribuci sushi platí velice přísná pravidla.  Pokud se rozhodnete k návštěvě restauračního zařízení s nabídkou sushi, řiďte se jednoduchou zásadou - jakmile ucítíte pach rybiny, přesuňte se raději o něco dál do steak baru. Maso pro sushi nesmí být cítit rybinou, to je známka čerstvosti.

V Japonsku, kde se díky podnebí vyskytuje daleko více bakterií než u nás, se do sushi kvůli desinfekci někdy přidává velmi ostrý křen wasabi.

91464571.jpg

Důležité látky se neztrácejí

Mořské ryby jsou bohatým zdrojem jódu, ale i omega-3 nenasycených mastných kyselin. Podle odhadů se při vaření až 30 procent těchto důležitých kyselin ničí. To u této pochoutky nehrozí. Krom nenasycených mastných kyselin, jódu a minerálů najdete v sushi také ideální poměr tuků a bílkovin.

Stolování

Tradičně se v Japonsku neužívá příbor. Pro konzumaci sushi lze užít hůlky, ale úplně nejtypičtější je nabírání rukou.

Vhodný nápoj

Typickými nápoji k sushi je víno, zelený čaj a pivo. Pokud vám nezachutná silné (až 17% alkoholu) asijské rýžové víno, můžete ho nahradit bílým vínem z hroznů, které se k rybě také výborně hodí.

Jste milovníky sushi?

Sushi - zdravá pochoutka s bohatou historií patří do témat
  • Sushi je super Blani2 27.04.2010 09:37:24

    Já jsem sushi poprvé ochutnala kvůli problémům s žaludkem.Doba vaříme docela dobře ale č. kuchyně mi dává dost zabrat. Tohle je jednoduchý,lehký a když víte ,že nepotřebujete k obědu křečkovi zimní zásoby ,tak vám i stačí.
    P.S. kdo je šikovný zkusí to doma-pozor balit do řasy je jednoduší naž obráceně ,používat lepivou rýži je základ úspěchu.

  • Sushi Majda 01.02.2010 11:52:26

    Já jsem sushi ochutnala, sice jsem se toho trochu obávala, přesně jak píšete "syrová ryba" mě moc lákavě nezněla, ale přesto jsem se přemohla a byla jsem překvapena, nemohla jsem se sushi nabažit. Teď už na něj nedám dopustit.

  • Video Petr Král 01.02.2010 09:16:29

    Skvělé vide s přípravou Suši naleznete na Vaření.cz:http://video.vareni.cz/sushi-l ahudka-z-japonske-kuchyne/


Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

  • Adam 09.08.2017 20:08 hubnutí

    Máte zkušenost se zdravouvýživou odtud?https://www.ageo…

  • Ajka 13.08.2017 20:08 hubnutí

    Adame zdravou výživu jsem si z ageo zatím nikdy neobjednávala ale děkuji za tip, objednávám si tu…

  • Adam 16.08.2017 22:08 hubnutí

    Jste tu spokojená s dodáním a vůbec?

  • Ajka 20.08.2017 21:08 hubnutí

    Dodání je úplně vpohodě, objednávka mi chodí domů od objednání rychle. A když si udělám objednávku…

  • Adam 23.08.2017 22:08 hubnutí

    Již jsem taky objednal a přišlo mi rovněž velice brzy, spokojenost největší

Píšeme jinde
  • Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

    Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

    Domácí tagliatelle ve smetanové omáčce s kousky kuřecího masa, sušených rajčat a bazalkovým pestem, lehce pikantní a velmi dobré. Recept je trochu náročnější na čas díky přípravě domácích těstovin, ale výsledkem je oběd, na kterém si opravdu pochutnáte.

  • Jak využít voňavý kopr v kuchyni?

    Jak využít voňavý kopr v kuchyni?

    S blížícím se létem je úzce spjato i zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Pro mnohé to je zábava a pro mnohé naopak utrpení. Kdo by se ale v zimě obešel bez naložených hřibů, čalamády nebo bez veledůležitých kyselých okurek? Nevím jak vy, ale já si bez nich nedokážu život představit. Do většiny těchto nálevů patří kopr. Přibližme si proto tuto aromatickou rostlinu.



Zdravě.cz na Facebooku