Řepkový olej - to pravé do vaší kuchyně

Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený, vhodný pro použití ve studené i teplé kuchyni.

Tuky, zejména rostlinné oleje hrají v naší výživě významnou roli a do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování jejich konzumace se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Tuky se však také podílejí na příjemnějším vjemu chuti potravin, kupříkladu zeleninového salátu dochuceného lžící majonézy nebo tatarské omáčky. Tyto produkty se vyrábí ze zdraví prospěšných rostlinných olejů, většinou z oleje řepkového, jehož složení nejlépe vyhovuje výživovým požadavkům.

www.olejnadzlato.cz

Složení jednotlivých druhů olejů, a tím pádem i jejich vliv na naše zdraví se však podstatně liší. Lékařská doporučení pro množství a skladbu tuků v jídelníčku se shodují se na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Na druhou stranu, příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového příjmu energie.

doclanku.jpg

Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Řepkový olej ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin, vhodný k pravidelné celoživotní konzumaci. Doporučené denní množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin je obsaženo v cca 100 ml řepkového oleje.

Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený olej. Dá se použít jak k vaření a dušení, tak na přípravu studených pokrmů. Vhodný je zejména do zeleninových salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Dobře snáší tepelnou úpravu, při správném použití se nepřipálí a pokrmům dodá jemný oříškový nádech. Řepkový olej má krásnou barvu a díky své neutrální chuti zvýrazňuje aroma ostatních přísad v jídle, jejichž souznění jedinečně doladí.

Více na www.olejnadzlato.cz

Řepkový olej - to pravé do vaší kuchyně patří do témat
  • Pole ničící řepka a ekologisté No... 25.06.2013 12:42:33

    Ponechte řepku dva, tři roky na jednom místě a pak tam pár let nic nevypěstujete, naprosto vyčerpaná půda, vláha do ní nejde, při deštích se řepkové, kukuřičné a špatně zorané bramborové pole chová jako bahno-vodní tsunami. Umělé tuky a několikrát chemicky upravované oleje jsou opravdu vhodné k jídlu, dokáží snížit počet důchodců na státní kase na "únosnější míru". Olivový olej je prý stejně, či méně kvalitní. Chápu, že milierda dotací do podniku je nejmenovanému podnikateli milá a pro spotřebu tohoto produktu ničícího - kromě zdraví - také motory aut, udělá cokoli. Jenže by to nemělo být alespoň neetické, když už se lže...

    • Re: Pole ničící řepka a ekologisté samlub 27.06.2013 22:04:42

      smrdí to na poli, žrat se to nedá a auta to ničí jen slunečnicové je dobré. pan Babyš už chce do vlády pomož nám otče další hajzl na place

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku