Zdravá výživa

Proč jsou jogurty zdravé

Jitka Suchánková
24.10.2011

Jogurt je jednou ze základních potravin, přestože netvoří největší základ potravinové pyramidy, kterou sestavili odborníci na výživu jako názornou pomůcku k tomu, abychom se mohli dobře a snadno orientovat ve všech doporučeních o výživě.

Řekli byste, že je jogurt znám jako potrava více než 4500 let? V dřívějších dobách se k jeho výrobě využívala schopnost zkysnutí mléka, dnes se využívají specifikované mlékárenské kultury.

Výroba jogurtu

Ve velkém množství pro spotřebitele se ve světě začal jogurt vyrábět teprve na začátku 20. století. Původně se nechával kysat přímo ve skleničkách, ve kterých se později prodával, ale postupem času se kysnutí přesunulo do obrovských nádrží v mlékárnách a do skleniček či kelímků se stáčel již zkysaný produkt.

Složení jogurtu

Základní složkou jogurtu je zakysané mléko. Pak už se přidávají další složky, jako např. vláknina, škrob nebo želatina, které zajišťují požadovanou hustotu jogurtu.

Přidávají se také ochucovadla – marmelády, ovoce, kousky čokolády, oříšky, med, sladidla. Podle toho, kolik je čeho do jogurtu přidáno, se také mění nutriční hodnota daného jogurtu.

Jogurt je důležitým zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, fluoru a vitamínů skupiny B – hlavně B2, B6 a B12.

A jak je to s obsahem tuků? Koupit se dají různě tučné jogurty, od nízkotučných po husté smetanové. Běžný jogurt, který není smetanový ani nízkotučný, obsahuje zhruba 3 % tuku. Pro srovnání například vejce obsahují asi 11 % tuku, maso 20 – 40 % a uzeniny mají 35 – 50 % tuku.

Klasický poctivý jogurt obsahuje dvě živé jogurtové kultury, a sice Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Tyto kultury jsou nedocenitelné v době, kdy jsme po léčbě antibiotiky, kdy potřebujeme napravit poničenou střevní mikroflóru. Otázkou ovšem zůstává, jak mohou vydržet živé jogurtové kultury v jogurtu s prodlouženou trvanlivostí…

Probiotika

Některé mléčné výrobky obsahují i další živé kultury, tzv. probiotika. „Pro“ = příznivý, „bios“ = život. Definice této skupiny živých kultur zní „mikrobiální součást potraviny, která při konzumaci v dostatečném množství vykazuje příznivé účinky na zdraví člověka“.

Konkrétně jsou probiotika prospěšná tím, že srovnávají střevní mikroflóru.

Autor: Jitka Suchánková

Jsou vaše děti často nemocné? Zkuste kolostrum
Očista těla i duše

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Ječné a vlčí zrno
Ječné zrno

Ječné a vlčí zrno

Ječné zrno je nejčastější onemocnění očního víčka. Na horním či dolním víčku se objevuje bolestivá bulka, která vzniká následkem ucpání některé z povrchových žlázek víčka. Toto ucp ...