Přírodní sladidla

Přílišná konzumace cukru je zdraví škodlivá, to už dnes ví každý. Ale co když si prostě rádi osladíme čaj, kávu a cukr k našemu životu prostě patří? Pak jsou tu přírodní sladidla, která můžeme používat místo bílého cukru. Jsou velmi chutná a dodávají pokrmům a nápojům další rozměr chuti.

Někomu samozřejmě čaj nebo koláč s přírodním sladidlem nemusí chutnat, nebo mu bude trvat déle, než si na jinou formu slazení zvykne, ale určitě taková změna nikomu neuškodí, spíše prospěje.

Čím se sladilo dříve

Cukr se u nás objevil až v 15. století, ale byl velmi drahý a nemohl si ho dopřát kdokoli. Do té doby se sladilo převážně různým ovocem, medem, povidly, roztlučeným sušeným ovocem. Také se používala zavařenina z mrkve a medu, nebo míza z břízy nebo javoru. Až v 17. století se začal běžně používat třtinový cukr.

Přírodní sladidla

Sirupy

  • Sirup z Agáve se vyrábí zahuštěním přírodních šťáv z divokých rostlin kaktusu, které rostou ve středním Mexiku.
  • Rýžový sirup je získáván hydrolýzou rýžového škrobu a nezatěžuje organismus.
  • Javorový sirup je získáván z javorové mízy a poté je zahušťován. Čím je světlejší, tím by měla být jeho kvalita vyšší.
  • Pšeničný sirup je vyroben hydrolýzou pšeničného škrobu a oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek.
  • Jablečný sirup obsahuje poze jablka bez přidaného cukru nebo dalších aromatických látek a barviv.
  • Jakonový sirup se vyrábí odpařováním šťávy vylisované z jakonových hlíz. Obsahuje mnoho prospěšných látek.

Další přírodní sladidla

  • Stevie sladká je bylinka, jejíž listy používali hlavně američtí indiáni k slazení nápojů a pokrmů. Hojně jí používají například Japonci. Kromě slazení také ničí bakterie v ústní dutině.
  • Med je hustá kapalina vytvářená včelami, které sbírají a zahušťují sladké šťávy z květů. Je to směs cukrů, vody a dalších látek.
  • Sušená třtinová štáva (rapadura) se suší na plátech a po osušení se namele. V sušené třtinové šťávě zůstávají všechny minerální látky, vitaminy a stopové prvky.
  • Melasa je extrakt z cukrové třtiny, který se získává při výrobě třtinového cukru. V Melase je obsaženo velké množství stopových prvků a vtaminů, ale také vápník, hořčík, železo, draslík a další. Při pravidelné konzumaci pročišťuje organismus.
  • Sladový cukr se získává z ječného sladu, obsahuje velké množství vitaminu B a je velmi tmavý a silně aromatický.
  • Ovocný cukr neboli fruktóza je obsažen například v ovoci nebo medu a je součástí třtinového cukru. Oproti klasickému cukru má až o 30% vyšší sladivost.
  • Hroznový cukr neboli glukóza je připravován krystalizací z rostlinných šťáv, zvláště z vinné révy, škrobu – u nás bramborového.
  • Palmový cukr se vyrábí zahuštěním sladké mízy z palmy. Má lehce karamelovou chuť a obsahuje důležité minerální látky.

 

Jestli se rozhodnete požívat přírodní sladidla místo běžného bílého cukru, nebo ne, je na vás. Jisté je, že tato přírodní sladidla budou k vašemu tělu daleko šetrnější a možná vám nakonec zachutnají o něco víc než klasický cukr.

Přírodní sladidla patří do témat
  • Maltitol 30.01.2015 22:25:18

    Dobrý den,já používám maltitol. Je to super náhrada bílého cukru - vyrábí se ze škrobu :) Podívejte se sem http://maltitol.cz/ je tam užitečné info o tom, jaké má maltitol pozitiva.

  • xylitol 08.08.2014 14:31:11

    Dobrý den,

    jak píše kolega nahoře, pokud hledáte alternativu k běžnému cukru můžete doopravdy vyzkoušet xylitol. Jen doplním, že xylitol pomáhá bojovat proti zubnímu kazu, má o 40% méně kalorií, působí jako prevence proti ušním infekcím a čistí organismus.

    Více se o xylitolu dočtete třeba na http://www.brezovycukr.cz

  • Xylitol Martin 01.11.2013 20:53:56

    Další zajímavoualternativou k cukru, kterýmimo jiné překyselujeorganismus je napříkladXylitol, který se většinouvyrábí z březové kůrynebo třeba Erythritol.Určitě stojí zavyzkoušení i sirup zKithulové palmy. velicepěkně je to popsáno zde:http://www.bio-racio.cz/clanky/osladte-si-zivot-s-prirodnimi-sladidly/

  • Magda 16.08.2013 14:45:48

    Krásný článek, klasickým cukrem už x let nesladím. Nejlepší je omezovat to úplně, ale občas se musí, dobré zkušenosti mám s agáve sirupem, má neutrální chuť a vysokou sladivost, takže mě lahvika postačí na měsice. Podotýkám, že nesladím pravidelně. Sehnat se dá různě, ale ja ho kupuji zde http://www.biosfera.cz/agavovy-sirup-350-g-bio-plast-i2038 u nás ve zdravé výživě byl dost předražený.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku