Zdravá výživa

Překyselení organismu

Milena Mocková
28.12.2011

Možná si to neuvědomujeme nebo o tom nevíme, ale překyselení organismu je dnes jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Lidský život je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v organismu. V dnešním článku se proto budeme věnovat překyselení organismu a problémům, které nám může překyselení vyvolat.

Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu vznikají kyseliny, jako je mléčná, močová, uhličitá, solná nebo octová. Všechny tyto kyseliny mají ničivý účinek. Některé tyto kyseliny jsou až agresivní a dovedou rozleptat i kámen nebo kov.

Aby mohlo tělo účinně bojovat s kyselinami a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Tělo si zásadité látky nedovede samo vytvářet a získává je tak pouze z potravin. Nesprávná strava vede k chronickému nedostatku vitamínů, minerálů, enzymů, ale i stopových prvků. Tělo se dostává do trvalého překyselení, které je příčinou vzniku různých onemocnění, jako je artróza, migréna, cukrovka, infarkt, alergie nebo revma.

Dokud si tělo může brát zásadité látky z vyvážené stravy, je vše v pořádku. Pokud ale zásady v jídelníčku chybí, začne čerpat z vlastních zásob (cévy, kosti, vazy) a případné nadbytečné kyseliny, které nedokáže vyloučit, ukládá do orgánů a míst, které dočasně nápor vydrží. U každého jedince je to jiné místo, a tak si každý sám zakládá na jiné zdravotní problémy.

Kyseliny se velmi často zadržují v kloubech, kde způsobují bolestivé záněty, jako je dna, revma nebo artritida. Jakmile kyselé usazeniny zničí chrupavku, vznikne artróza. Neustálá přebytek kyselin v těle ničí kolagenní vazivová vlákna, což má za následek ochabnutí kůže a stárnutí. Celulitida je výsledkem dlouhodobého ukládání kyselin do podkožního tuku.

Překyselený člověk se cítí přetažený, unavený, může mít deprese nebo psychické poruchy, trpí zácpami nebo naopak průjmy. Objevuje se zapomnětlivost, roztržitost, trápí ho studené končetiny, je citlivý na chlad a má zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním. Pokožka je náchylná k ekzémům nebo plísňovým onemocněním.

Kyselinotvorné potraviny

  • máslo, smetana, margarín, mléko
  • fazole, hrách, čočka
  • arašídy
  • pivo, víno, likéry, čokoláda, káva, černý čaj, perlivé nápoje
  • bílá rýže, těstoviny, pečivo z bílé mouky, vajíčka, oves
  • ocet, cukr
  • uzeniny, maso vepřové, hovězí, telecí, kuřecí

Zásadotvorné potraviny

  • pomeranče, banány, jablka, hrušky, maliny, meruňky, mango, nepasterizované olivy, fíky
  • zelený a bylinný čaj
  • nepražené a nesolené ořechy, mák, hrozinky, med
  • syrové brambory, hlávkový salát, celer, řepa, mrkev, rajčata, květák, houby, meloun, ředkvičky, brokolice, špenát, okurky
  • jablečný ocet, zázvor, česnek

Jak se odkyselit

Měli bychom denně hodně jíst čerstvou zeleninu a ovoce a v průběhu dne vypít alespoň 2 litry čisté vody. Každé sousto bychom měli řádně rozkousat a nejíst na noc. Omezit bychom měli pití alkoholu, kouření cigaret a konzumaci kyselinotvorných potravin. Neměli bychom zapomínat na dostatek spánku.

Autor: Milena Mocková

Vánoce - čas klidu a duševní pohody
Recept na šťastné Vánoce

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Zdravý jídelníček dítěte
Výživa dětí

Zdravý jídelníček dítěte

02.01.2012

Zdravému složení stravy a správným stravovacím návykům by měly věnovat velkou pozornost zejména maminky malých dětí, protože tak zásadně ovlivňují jejich pozdější zvyky a vztah k ž ...