Pohanka – neprávem zapomenutý (vše) lék

Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina.

Planě rostoucí pohanka, předchůdkyně dnešní pohanky seté, pochází z jihovýchodní Asie, přesněji z Himalájí. Do Evropy ji ve 13. století pravděpodobně zavlekli tatarští bojovníci, kteří si pohanku vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle. Nejstarší zmínka o pohance pochází již z doby železné. Od 14. století patřila pohanka k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů.

Na území Čech a Moravy se o pohance zmiňuje poprvé roku 1676 Samuel Bánoczy, vsetínský hejtman, v městské kronice. Pohanka se těšila velké oblibě, byla používána při pečení chleba, přípravě obilné pohankové kaše apod. Ještě na konci 19. století byla nedílnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však upadala v zapomnění. Na výsluní zájmu se opět vrátila až na počátku 21. století v souvislosti se zvýšeným zájmem o zdravou výživu.

Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.

Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.

Příznivé účinky pohanky

  • zmírňuje problémy křečových žil
  • snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
  • příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
  • odstraňuje popraskané žilky v oku
  • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • regeneruje jaterní buňky
  • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
  • snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
  • usnadňuje léčbu hemeroidů
  • významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  • vhodná ke konzumaci v těhotenství (POZOR! Neplatí u pohankového čaje!)

Doporučená příprava:

Abychom pří přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, v žádném případě ji nesmíme vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.

Recept: Pohankové karbanátky

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky vody
  • 150 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 1 balení sojových kostek
  • 1 - 2 kostky bylinkového bujónu (bazalka a olivový olej)
  • majoránka
  • pohanková krupice
  • 1-2 vejce
  • 150 g uzený šmakoun

Postup přípravy:

Kostky sojového masa uvaříme dle návodu na sáčku (s bujónem), necháme je okapat, a poté rozkrájíme na drobné kousky. Mezitím spaříme pohanku, uvaříme zeleninu a vše zamícháme. Vzniklou směs necháme zchladnout, přidáme nastrouhaného šmakouna, nadrobno nakrájené sojové maso, přidáme vejce a řádně promícháme. Hmotu dle potřeby zahušťujeme pohankovou krupicí.

Na válu posypaném pohankovou krupicí tvarujeme z vychladlé hmoty bochánky, které poté osmažíme na olivovém oleji. Podáváme s uvařenými brambory nebo jako hamburger v celozrnné housce.

Zařazujete pohanku do svého jídelníčku? Doporučte nějaký zdravý recept.

Pohanka – neprávem zapomenutý (vše) lék patří do témat
  • pohanka lenia 29.03.2009 23:31:16

    nedovedu si predstavit bez pohanky …jist ani spat. Mam pohankovy polstar.. neco pohodlnejsiho jsem nezazila. Co se tyka jidla.. naucili me to na ukrajine, kde je pohanka narodnim jidlem tzv hriecka. Na jeji chut si clovek musi zvyknout, ale to ze obsahuje rutin, cimz blahodarne pusobi na zily, mi do zacatku hodne pomohlo

    • Re: pohanka Liba 09.02.2011 12:45:00

      Připojiji se ke kladným odezvám naúžasnou pohanku. Na doporučení jsem začala pohanku přidávat do bramborové kaš, do bramborových knedlíků, do čočky a mám moc ráda i pohanku se skořicí s troškou másla a cukru. Je to vážně moc dobré.Zatím nemám tolik zkušeností s touto pochutinou, ale vím, že její konzumace mi dělá dobře na moje chabé trávení-s pohankou to prostě nemá chybu. A myslím, že i moje nohy, tedy žíly, si budou také pochvalovat.
      Takže vřele doporučuji a přidávejte recepty a podělte se o své zkušenosti.
      Díky předem.

      • Re: Re: pohanka Zdeněk. 06.09.2016 22:46:04

        Zdravím. Pokud hledáte recepty zkuste knížku Pohanka ve mlýně a v kuchyňi od pohankového mlynáře Zdeňka Šmajstrli je tam 150receptů polévky,hlavní jídla,pečivo,cukrovi i různé pomazánky s pohankou,já si ji koupil a vařím podle ní a je topsuper.

  • snídaně Gita 19.08.2011 05:52:03

    Trošku pohanky (loupané-kroupy) zaleju den předem troškou vody a nechám nabobtnat, dokonce mi i vyklíčí (což si myslí, že není na škodu) a ráno k tomu přidám ovesné volčky a zamíchám s bílým jogurtem a lžičkou medu. K tomu přidám čerstvé ovoce (teď jsem si nasbírala trošku borůvek) a je to neuvěřitelná dobrota, která je i hodně zdravá!

    • Re: snídaně Zdeněk. 06.09.2016 22:40:17

      Zdravím. Že Vám pohanka vyklíčila je výborná věc,klíčky jsou totiž perfektní a plné zdravích látek a minerálů.

  • Pohanka je super Zdeněk. 06.09.2016 22:35:21

    Zdravím. Pohanku už znám dlouho,ale moc mě nechutnala,protože jsem ji neuměl připravit. Pak jsem si koupil knížku Pohanka ve mlýně a v kuchyni od Zdeňka Šmajstrli a navštívil i jeho pohankový mlýn. Od té doby kupuji pohanku zrno,lámanku,těstoviny z pohanky,mouku i krupici. V knížce je zhruba 150 receptů od polévek,přes hlavní jídla z pohanky,pečivo a cukroví z pohankové mouky. Knížku můžu doporučit,zkouším recepty z ní a teď na pohanku nedám dopustit chutná mi a moc.

  • eva 02.09.2016 23:56:52

    Me pohanka nikdy nechutnala, ale ted jsem ji objevila coby hladkou mouku namisto nezdrave psenicne :) Ani to neni poznat.

  • Pohanka nevarena! Stanislav 04.08.2013 15:54:31

    Zdravím, vás myle pohanky a pohani. Ja pohanku pomeliem na mak. mlynku (moc rozšírim mletie) výsledok je múka. Do tanierka dám Ovsenne vločky, pridám túto poh. múku. Dám med, ktorý zalejem teplou vodou. Každý deň minimálne 1 x komzumujem. Cítim sa ok Pěkný den.

  • Pohanka nevarena! Stanislav 04.08.2013 15:50:30

    Zdravím, vás myle pohanky a pohani. Ja pohanku pomeliem na mak. mlynku (moc rozšírim mletie) výsledok je múka. Do tanierka dám Ovsenne vločky, pridám túto poh. múku. Dám med, ktorý zalejem teplou vodou. Každý deň minimálne 1 x komzumujem. Cítim sa ok Pěkný den.

  • pohanka Milena 18.08.2011 08:54:48

    pohanku si dělám asi měsíc a cítím se mnohem lépe.Připravuji ji takto. Do uvařené pohanky nakrájím tvrdý sýr a na olivovém oleji osmažím cibulku.Vše promíchám a s rajčaty k tomu mám dobrou a zdravou večeři,nebo oběd.

  • recept na oběd Dana 02.07.2011 14:52:22

    Pohanku si nasypu do kastrolku,přeleji vařící vodou a nechám nabobtnat.Pak přidám olivový olej, trošku na ochucení magi,přidám nakrájené čerstvé rajčátko a nakrájím předem uvařené uzené maso na kostučky. Pro dochucení malý stroužek česneku, který prolisuji přes strojek.Vše zamíchám a s chutí sním.Od té doby cca 1 měsích jsem ubyla na váze o 5 kg,přestaly mě bolet nohy a cítím se lehčeji i když jím o něco déle večer.
    Vřele doporučuji a věřím,že si moc pochutnáte.

  • jaroslav 03.05.2011 21:58:30

    pohanku sem objevil nedávno a to co mi dělá v těle je masakr, po užívání pervitinu začínám cvičit, pohanka mi rychle dodá energii, léči moji aritmii srdce a zlepšuje a to bvýrazně trávení, doporučuju po nemocech , je to luxusní lék za málo peněz, kdo má problémy ať začne jíst pohanku,

  • vecernice 13.12.2010 21:17:20

    Na zdraví, ale také na krásu.
    Nejen že se po pohance cítím lehce, ale také odbourává ranní otoky očí. Pomáhá víc, než jetu uvedeno. Doporučuji !

  • recept jamilen 16.03.2009 22:27:04

    Já pohanku spařím zároveň se slunečnicovým semínkem a hrozinkami. Potom osladím medem a je to super.

  • pohanka kralova 16.03.2009 11:32:54

    Tuto stravu do svého jídelníčku vůbec nezahrnuju, ale recept mě zaujal. Možná ho vyzkouším.díky

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku