Zdravá výživa

Olivový olej a jeho účinky na zdraví

Jitka Suchánková
18.09.2013

Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, je vyhledávaný nejen pro konzumaci, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Pro středomořskou kuchyni je olivový olej jednou ze základních surovin, v našich končinách se ale také stále častěji objevuje mezi ingrediencemi připravovaných pokrmů. Jak se v nich vyznat a který zvolit pro studenou a teplou kuchyni?

Olivové oleje se podle základního způsobu zpracování dělí na panenské, rafinované a směsi těchto dvou skupin.

Panenské oleje

- jsou lisované z celých plodů téměř zastudena a jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni, důležité je však nepřesáhnout maximální teplotu pro jeho ohřívání, kterou je 210 °C

Extra panenský olej (Extra virgin) – nejkvalitnější olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g, získaný přímo z plodů olivovníku. Vyrábí se pouze mechanickým postupem a vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek.

Panenský olej (Virgin) – olivový olej s volnou kyselostí méně než 2,0 g na 100 g, získává se také přímo z plodů olivovníku a opět pouze mechanickými postupy.

Obyčejný panenský olej – olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g.

Rafinované oleje

- jsou lisovány za vysokých teplot a pod tlakem, čímž se snižuje jejich kvalita a nutriční hodnota. Vylisovaný produkt bývá následně chemicky upraven a je vhodný spíše na smažení.

Rafinovaný olej – olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g.

Rafinovaný olej z pokrutin – olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g. Pokrutina je odpad z prvotního lisování oliv.

Směsi

Olivový olej – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, s volnou kyselostí méně než 1,5 g na 100 g.

Olej z pokrutin – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje, s obsahem volných kyselin méně než 1,5 g na 100 g.

Účinky olivového oleje

  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí

Olivový olej v kosmetice

Olivový olej se také přidává do kosmetických výrobků a jeho účinky jsou v tomto oboru značné. Olivová mast přináší úlevu svalům po fyzické námaze, olivový olej se doporučuje používat na celé tělo po opalování, nebo také na ošetřování ekzémů či bércových vředů. Výživně a regeneračně působí olivový olej i na naše vlasy.

 

Používáte olivový olej i jinak, než na vaření? Podělte se o své tipy.

Autor: Jitka Suchánková

Vojtova metoda - její vznik a využití
Lázeňská léčba a její účinky

Další články

Prací prášky dříve a dnes
Alergie

Prací prášky dříve a dnes

12.09.2013

Na čistém prádle si zakládá většina z nás. Obchodní sítě nabízejí široký výběr pracích prostředků a komerční nátlak prodejců v televizních reklamách nám rozhodování při výběru přin ...

Jak dosáhnout kvalitního spánku
Spánek a sny

Jak dosáhnout kvalitního spánku

30.08.2013

Spánek je útlumově-relaxační fáze organismu. Zpomaluje se při něm dýchání, klesá krevní tlak, snižuje se funkčnost některých našich smyslů (zrak po dobu spánku zcela mizí). Potřeba ...