Jíme celozrnné, nebo obarvené pečivo?

Dnes je na trhu mnoho druhů různého pečiva, avšak někdy se mylně domníváme, že jakmile má pečivo tmavou barvu, je celozrnné. Není tomu vždy bohužel tak. Pečivo bývá leckdy pouze obarvené, a tak zatímco si myslíme, že děláme něco pro své zdraví, jíme obarvenou bílou housku. Pokud tedy chceme opravdu kupovat celozrnné pečivo, musíme se o potraviny více zajímat.

Co je celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, která je nízce vymílaná. Obsahuje tři hlavní složky:

  • vnější obalová vrstva: otruby a plevy – zdroj vlákniny, ovlivňuje tmavost pečiva
  • endosperm: škrob a bílkoviny
  • klíček - obsahuje mastné kyseliny, které rychle oxidují, a mouka je proto méně trvanlivá

Oproti mouce bílé, která je vysoce vymílaná, a to pouze z jedné složky – endospermu, má celozrnná mouka daleko více vitamínů a minerálů. Celozrnné pečivo obsahuje nerozpustnou hrubou vlákninu, tzv. obilné slupky, které nemají žádné živiny, ale jsou tělu velmi prospěšné, protože pomáhají odvádět odpadní látky z těla a také zlepšují vyprazdňování.

Navíc se z celozrnného pečiva najíte daleko více než z bílého. Nedoporučuje se však podávat celozrnné pečivo dětem do 13. měsíce, protože jejich tělo si s ním neumí ještě dobře poradit.

Jak poznat celozrnné pečivo

Pokud je to možné, pak je nejlepší zjistit na obalech podíl mouky obsažené v pečivu. Ne vždy však tuto možnost máme, obzvlášť pokud nekupujeme pouze balené pečivo.

Pozor bychom si měli dávat také na názvy – například vícezrnné pečivo může znamenat jen několik semínek na housce, ale obiloviny a luštěniny by mělo obsahovat alespoň v podílu 5 %. Celozrnný chléb by měl obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky.

Také na zvláštní nepřirozené barvy bychom si měli dát pozor. Potravinářská barviva na chleba jsou zakázána, ale existují potraviny, které se do pečiva přidávají a barví je. Tyto potraviny ničemu neškodí, ale díky nim si často o některých výrobcích klamně myslíme, že jsou celozrnné. Jsou to například karamel, pražený ječmen, pražené žito nebo čekanka.

Jestliže si chceme opravdu kupovat celozrnné výrobky, pak můžeme zkusit různé specializované obchody, biopotraviny, nebo se více zajímat o podíl obsažené mouky v určitém pečivu, případně lépe studovat složení pečiva. Protože barvících povolených potravin již dnes využívají skoro všechny pekárny, není to až tak jednoduché, ale když tomu obětujete aspoň trochu času a zájmu, dá se to pravé pečivo nakoupit.

Jíme celozrnné, nebo obarvené pečivo? patří do témat
  • Celozrnné pečivo Janrohac 19.08.2012 09:09:52

    Obchodní řetězec TESCO prodává celozrnný bochníček chleba 400g. za ,,pohých" 47,- Kč a to ještě v akci. Tak by mne zajímalo co tento zázrak,tak múže obsahovat za suroviny,když jeho cena za Kg je vyšší,než např.za kilo vepřové kotlety ?

  • lži anonym 04.07.2012 18:32:33

    to, co je v obchodech není celozrné pečivo.To má jinou kvalitu!!

  • celozrnné pečivo Tereza 12.06.2012 17:23:59

    Co takhle přestat přemýšlet, jestli je pečivo tmavé, protože je obarvené nebo je skutečně celozrnné a upéct si ho doma? Domácí pekárna je skvělá věc, internet plný receptů a celozrnné mouky se dají koupit bez problémů. Tím pádem skutečně vím, co jím a nemusím řešit tyto finty.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku