Enzymy - nepostradatelné látky

Přítomnost enzymů ve stravě má pro organismus zásadní význam. Pokud člověk přijímá pouze tepelně či chemicky upravenou stravu, vyčerpává své tělo, které pak musí své enzymy vyrábět.

Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které řídí chemické reakce a biochemické procesy v těle člověka.

Funkce enzymů v těle

Hlavní funkcí enzymů v těle je účastnit se pochodů probíhajících v buňce a zabezpečovat trávení živin přijatých v potravě. Trávicí enzymy štěpí jednotlivé složky potravy na jednodušší složky, které jsou potom využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie.

Každá přírodní potravina v syrovém stavu obsahuje kompletní výbavu enzymů, které jsou potřebné k jejímu rozštěpení na jednotlivé složky. Enzymy jsou velice citlivé na teplo. Při vyšší teplotě jsou aktivnější, teplota kolem 40°C je pro enzymy stejně jako pro naše tělo kritická a některé při ní začínají umírat. Pokud teplota přesáhne 45°C, jsou všechny enzymy zničeny. To se právě děje při vaření či chemické konzervaci potravin. Tyto procesy dělají z naší stravy mrtvou hmotu, která nemůže živit naše tělo.

Měli bychom proto konzumovat co nejvíce syrové a čerstvé zeleniny a ovoce, nepražené a nesolené oříšky a semínka. Při žvýkání potravy, která je syrová, dochází k rozrušení buněčné struktury a promísení přítomných enzymů s celým obsahem sousta. Štěpení živin tak začíná právě v ústech při mechanickém zpracování. Proces dále pokračuje trávicím ústrojím, kde se přidávají enzymy vyloučené tělem.

Nedostatek enzymů přetěžuje tělo

Pro strávení tepelně upraveného jídla musí tělo všechny enzymy vyprodukovat samo. Oproti trávení syrové stravy s vlastním obsahem trávicích enzymů musí tělo vyprodukovat výrazně vyšší množství vlastních trávicích enzymů. Tělo tak znovu syntetizuje enzymy, které se při tepelné úpravě zničí během vaření, a musí proto do produkce enzymů vložit nejen značnou energii, ale také jednotlivé stavební kameny (aminokyseliny, vitaminy, minerály) potřebné k jejich syntéze. Takto se vlastně o tyto látky sami připravujeme, ale zároveň nadměrně zatěžujeme všechny žlázy, které enzymy vylučují.

Následky nedostatku enzymů v našem těle:

  • předčasná vyčerpanost organismu
  • únava
  • obezita
  • vysoká náchylnost k infekčním a civilizačním nemocem
  • celková sešlost

Bez doplňování enzymů dochází k narušení všech životních funkcí. Kromě již zmíněné konzumace čerstvé rostlinné stravy bychom se měli vyhýbat chemicky upraveným, vařeným či smaženým jídlům. Můžeme zkusit také potravní doplňky bohaté na živé enzymy – řasu chlorella, mladý ječmen nebo prášek z plodů baobabu. Pokud tělu dodáme, co potřebuje, odmění se nám vitalitou a zdravím.

Enzymy - nepostradatelné látky patří do témat
  • MORINGA OLEIFERA - INQUIRY S.Mahalingam 16.04.2015 09:35:44

    Dear Sir / Madam,


    Greetings from M.S.S. Asan Exports, South India


    We are one of the Exporters of “Moringa Oleifera (Moringa)” in India for about 75 years

    Natural & Medicinal Herb having multipurpose medicinal properties – Moringa Oleifera (Moringa) This Plant’s parts contains high protein, carbohydrate, high vitamin and mineral contents.

    Moringa Oil – used as massage oil and base for essential oils and other skin care products.

    Moringa leaves – having medicinal uses such as cleansing the body from toxins, strengthening the immune system, support to lactating mothers

    Moringa Leaf Powder & Moringa Capsules - rich in Vitamins, Minerals and Amino-Acids

    Moringa T – Cut - The tea is traditionally taken internally as healthy booster.

    Moringa Seeds & Cake Powder - create powerful and natural medicines used to heal a variety of ailments.

    Moringa Seed Powder - Moringa Oleifera seed powder is particularly effective in purifying water.

    If you have any requirements on Moringa or any other herbs, please write to us your required quantity, packing and port of destination to prakash.herbalhome@gmail.com we will quote our best price to your goodselves.

    Awaiting to serve you promptly always.

    Have a nice day.

    Best Regards,

    S. Mahalingam Prakash

    April 16, 2015

    P.S:- Also we have various “MEDICINAL HERBS” of India origin. Please visit www.mssasan.in for herbs. Our sister concern is having ISO 9001: 2008 & GMP certified “HERBAL PRODUCTS”. Please visit www.zigmaherbals.com for herbal products.


    Our Contact Details:-

    M/s. M.S.S. ASAN Exports,
    12/1 Melaratha Veethi,
    Nagercoil - 629 001
    Tamil Nadu, India
    Phone : + 91 4652 225621 / 227422
    Fax : + 91 4652 224373
    Mobile : + 91 94863 56569 , + 91 94434 02767
    email : prakash.herbalhome@gmail.com
    Web : www.mssasan.in,www.zigmaherbals.com &www.zigmasiddhaayurvedaclinic.com

  • Moringa Oleifera alebo "Zázračný strom". Peter 28.09.2012 00:10:16

    Moringa oleifera je najrozšírenejším druhom z rodiny Moringaceae, ktorý je pôvodom zo sub-himalájskej oblasti Indie. Tento rýchlo rastúci strom, tiež známy ako chrenový strom, využívali už starí Rimania, Gréci a Egypťania. Moringa je nízky strom s mäkkým drevom
    po stáročia využívaný na liečebné i priemyselné účely.

    Možnosti použitia Moringy sú veľmi široké, napríklad produkcia biomasy, krmivo pre zvieratá, výroba bioplynu (z listov), domáci čistiaci prostriedok (z drvených listov), živiny
    z listov (šťava i sušina z listov), tanín na opaľovanie kože, kôra na čistenie zubov a ďasien, čistenie vody ( prášok zo semien). Tiež je známy Moringový olej (30-40%), inak nazývaný Benov olej sladkastej chuti vhodný do šalátov, ktorý sa tiež sa používa v kozmetickom priemysle. Jeden z najznámejších spôsobov použitia je flokulácia nečistôt a čistenie pitnej vody.

    V poslednej dobe sa často vyžíva ako zdroj vysoko stráviteľných bielkovín, Ca, Fe, vitamínu C, a karotenoidov vhodných pre použitie v mnohých tzv. "rozvojových" oblastiach sveta,
    kde je podvýživa veľkým problémom.

    Moringa bola často využívaná na boj proti podvýžive, najmä u dojčiat a dojčiacich matiek. Listy môžu byť konzumované čerstvé, varené, alebo uložené vo forme sušeného prášku počas mnohých mesiacov bez chladenia a údajne bez straty nutričnej hodnoty. Moringa je obzvlášť sľubná ako zdroj potravy v trópoch, pretože strom je v plnom rozkvete na konci obdobia sucha, kedy býva problém s nedostatkom potravy. Množstvo správ o výživových vlastnostiach Moringy nájdeme ako v populárnej, tak i vedeckej literatúre.

    Nutričné vlastnosti Moringy sú v dnešnej dobe už dobre známe, takže niet pochýb o jej nutričných hodnotách ako i zdravotných účinkoch, čo dnes potvrdzujú aj rôzne štúdie
    a vedecké práce.

    Z hľadiska fytochemikálií je táto rastlina bohatá na zlúčeniny, ktoré obsahujú jednoduchý cukor, rhamnózu a pomerne unikátnu skupinu zlúčenín nazývaných glukozinoláty
    a isothiokyanáty.

    Niektoré špecifické zložky z Moringy boli popísané ako hypotenzívne, protinádorové a majú antibakteriálny účinok. Aj keď tieto zlúčeniny sú relatívne jedinečné, je rodina Moringaceae tiež bohatá na množstvo vitamínov a minerálnych látok, ako aj ďalších bežne uznávaných fytochemikálií, ako sú napríklad karotenoidy (vrátane β-karoténu alebo pre-vitamínu A).

    Moringa je vo vedeckej literatúre často spomínaná práve pre svoje antibiotické, hypotenzné, antispasmodické, antiulcer, hypocholesterol a hypoglykemické aktivity, rovnako ako i jej vysoká účinnosť pri čistení vody flokulácia, sedimentácia, antibióza a dokonca aj zníženie niektorých bakteriálnych kmeňov schistosom a cercariae . Keď sa začneme viac zaoberať vlastnosťami a použitím Moringy, môžeme nájsť rôzne zaujímavé články a štúdie.

    Samozrejme do akej miery tieto tvrdenia korešpondujú s klasickou Alopatickou medicínou necháme na odborníkov a odborné štúdie, ktoré časom vyjasnia niektoré pochybnosti.
    Početné štúdie však už dnes poukazujú na detoxikačné a antioxidačné vlastnosti enzýmov alebo fytochemikálií izolovaných z Moringy.

    Množstvo správ a ekologických štúdií, ktoré tvoria súčasť bohatej histórie tradičnej medicíny potvrdzujú účinnosť Moringy proti širokej palete kožných a vnútorný infekcií. Ďalej boli zaznamenané antibiotické učinky proti Helicobacter pylori a antimikrobiálna aktivita voči širokému spektru baktérií a pliesní.

    Známe sú tiež štúdie o využívaní Moringy ako podpornej liečbe pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, kedy listy Moringy vykazujú významné hojivé účinky. Tak isto boli zaznamenané prípady použitia Moringy pri zápale močových ciest a liečbe hemoroidov.

    Významné štúdie poukazujú na Moringu ako zdroj srdcových glykozidov, ktoré sa využívajú na liečbu srdcového zlyhania a arytmie a vďaka ktorým má Moringa široké uplatnenie pri liečbe rôznych foriem cievnych a neurologických chorôb.

    Medzi ďalšie významné vlastnosti pripisované Moringe patrí aj účinná Antiastmatická aktivita, o čom pojednáva aj množstvo vedeckých štúdií.

    V poslednej dobe sa objavili aj odborné články zamerané na možnosti využitia Moringy pri liečbe niektorých druhov nádorových ochorení.

    Príroda je dokonalý organizmus, ktorého sme súčasťou a ktorý nám dáva odpovede na množstvo našich otázok. Stačí len správne načúvať.

    PG

  • Velice dobře Jarmila 30.01.2012 22:28:10

    napsaný článek. Děkuji.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku