Dávejte pozor v čem a na čem vaříte!

Dnešní trend se nese v duchu propagované zdravé stravy s minimalizací tuků a solí. Abychom skutečně dbali na to, že si připravíme zdravou stravu bohatou na spoustu živin a minerálů, neměli bychom zapomínat na samotnou skladbu stravy, ale také na její přípravu. Kvalita nádobí ovlivňuje kvalitu připravované stravy.

Na současném trhu se nám nabízí rozmanité druhy hrnců, pánví, forem a pekáčů vyrobených z nejrůznějších materiálů (sklo, smalt, titan, teflon, keramika, …). Ne každý materiál je však pro přípravu masa, zeleniny nebo jiných jídel vhodný a navíc můžou některé působit dokonce toxicky nebo karcinogenně. Proto si zde uvedeme jednotlivé druhy materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno a pro jaké teploty je vhodné, aby se při vaření neuvolňovaly toxické látky.

Teflon

  • tento materiál je velice oblíbený, jelikož je teflonové nádobí cenově dostupné, snadno se myje a výborně se na něm připravují rychlé pokrmy
  • velkým plusem je, že na teflonu lze připravovat pokrmy bez tuku!
  • tzv. polytetrafluoroethylen – teflon má velkou nevýhodu - jeli vrstva teflonu narušena nebo rozpálena více jak na teplotu 260 °C – začínají se uvolňovat toxické a karcinogenní látky
  • teflonové nádobí používejte skutečně jen na rychlou přípravu pokrmů
  • míchejte pouze pomocí pomůcek, které nepoškrábají povrch teflonu (dřevené vařečky, obracečky, …)!
  • teflonový povrch myjte pouze jemnou houbičkou, nikdy ne drátěnkou!
  • jestliže budete mít teflonový povrch poškozený, raději nádobí ihned vyhoďte!!!

Smalt

  • patří mezi často používaný materiál, na povrchu má keramiku
  • při nešetrném zacházení může popraskat, což způsobí, že se do pokrmu dostane část železa, které chuťově znehodnotí jídlo a zároveň zničí důležité živiny
  • smalt má tu nevýhodu, že se musí častěji vyměňovat

Pocínovaná měď

  • snese poměrně vysoké teploty (do 250 °C), v případě, že se ale tato teplota překročí, měď se začne tavit a může se dostat do potravin – protože je měď toxická, její požití vyvolá nevolnost, zvracení, průjem
  • dlouhodobé používání a přetěžování teploty tohoto nádobí má za následek poškození jater
  • toto nádobí nemyjte houbičkami s drsným povrchem a nenechávejte ho dlouho na rozehřáté plotně – předejdete tak jeho přehřívání

Hliník

  • naštěstí už není tolik rozšířený jako dříve
  • hliník je totiž jedovatý pro centrální nervovou soustavu
  • tento materiál se však používá k balení potravin – dbejte, aby potraviny balené do alobalu nebyly příliš kyselé nebo slané!

Mikrokeramika

  • má tzv.povrchovou úpravu Micro Ceramic
  • pokrmy se na tomto nádobí nepřipalují, snadno se udržuje a myje
  • při manipulaci můžeme používat kovové pomůcky

Ocel Inox

  • jde o bezpečný materiál, který výborně reaguje na vysoké teploty
  • zde se mohou též používat kovové pomůcky
  • jde snadno omýt

Varné sklo

  • vhodné je tzv. pyrexové sklo, které se může uplatnit ve vaření v mikrovlnné troubě
  • nevýhodou skla je jeho křehkost a nízká odolnost teplotních změn (např. při potřebě zchlazení)

Litina

  • dobře snáší vysoké teploty, ale v případě poškození hrnce se v něm můžou hromadit připečené potraviny, které jsou pro tělo toxické
  • připálené jídlo by se nemělo seškrabávat, jelikož dojde ještě k většímu poškrábání

Titan

  • je velmi oblíbené, odolné proti nárazu
  • velice výborně rozvádí teplo, a tak se po jeho zahřátí může výkon sporáku snížit na minimum nebo úplně vypnout a dovařit pokrm bez energie
  • vaření v titanu je zdravé, protože není potřeba tuku, a také úsporné

Nerez

  • je charakteristická výbornou vodivostí a vysokou stálostí
  • nevýhodou vaření v nerezu je, že se mohou rozpadat vitamíny, jelikož se pokrmy dotýkají kovu
  • některé nerezové slitiny nedovolí potravinám se připéct a díky tomu, že se nedotýkají kovu nedochází k rozpadu vitamínů

Umělé materiály

  • dnes velmi oblíbené silikonové formy a pekáče bohužel nejsou pro naše zdraví moc vhodné, veškeré umělé hmoty jsou více nebo méně jedovaté a rakovinotvorné!
  • doporučuje se raději zůstat u klasických neporušených forem!
  • jestliže budete z tohoto sortimentu vybírat, zaměřte se na výrobky od renomovaných firem, které mají vyhovující atesty
  • výhodou umělých materiálů je jejich snadná údržba, nemusí se vymazávat tukem, díky vysoké vodivosti se pokrm upeče mnohem rychleji a forma nepohltí pach

Jaké nádobí je tedy nejlepší?

  • dle tzv.  ZKOUŠKY KLÍČIVOSTI obilných zrn vyklíčilo nejvíce v dřevěné a keramické misce
  • nejlepšími materiály jsou sklo, keramika, dřevo, nepoškozený smalt, další přírodní materiály a i např. nejedovaté kovy – titan, nerez, litina, chrom, stříbro, zlato
  • za nevhodné nebo méně či více závadné materiály je považován zinek, měď, cín a hliník
  • používání nádobí, které je narušené a jeho celistvost má vliv na kvalitu pokrmů, se vyhněte!

 

Myslíte si, že má nádobí skutečně vliv na kvalitu připravovaného pokrmu? Na jakém nádobí vaříte vy?

Dávejte pozor v čem a na čem vaříte! patří do témat
  • Novka 17.10.2016 15:31:12

    Dobrý den, máte někdo zkušenosti s multifunkčním hrncem? Konkrétně mám v merku od značky Orava.

    • Re: Bedusa 24.10.2016 08:56:15

      Naprosto skvělá věc! Taky ho doma mám a taky od značky Orava ;-)

      • Re: Re: Novka 03.11.2016 11:41:18

        Jo? Já mám vyhlédnutýtentohttp://www.allik.cz/vareni-nejen-na-cestach/

        • Re: Re: Re: Beduska 10.11.2016 09:06:38

          Super! Jako určitě do něho jdi, je to šikovný pomocník do kuchyně ;)

          • Re: Re: Re: Re: Novka 21.11.2016 09:20:35

            Díky za tvé odpovědi, už ho mám objednaný, muž říkal, že k vánocum :D

  • A co hliník s keramikou? Janina Nov. 09.11.2016 07:15:03

    My máme doma nádobí z hliníkové slitiny, které je potažené keramikou. Jeden hrnec máme i s mramorem. Kupovali jsme to na royaltyline.cz. Vaří se v tom suprově a jestli jsem to pochopila správně, tak i po ztdravotní stránce je to ok. To mám jsem ráda...! ;-)

  • Litinová pánev Milda 10.10.2015 15:36:43

    Zkus se podívat i sem: www.inadoma.cz třeba najdeš další inspiraci

  • Litinová pánev Milda 10.10.2015 15:35:53

    Zkus se podívat i sem: www. inadoma.cz třeba najdeš další inspiraci

  • mám hlad tlustý pepa 05.06.2015 12:11:49

    no do p***** mám hlad a nevím na čem mám smažít svého psa

  • Inox? Karel 27.11.2009 13:06:40

    Vazena, INOX a nerez jedno jsou, tak nesirte bludy ohledne ztraty vytaminu. :)

    • Re: Inox? Milan Chachar 05.06.2015 12:04:56

      souhlasím

    • Re: Inox? Karel 27.11.2009 13:11:22

      oprava: vitaminu. To je tak kdyz po sobe nectu hned.

  • Keramická zuzhahej 09.11.2014 22:18:22

    Tak já mám domatuhlekeramickou:http://www.bavimevarit.cz/kuchyne/greenpan-sofia-indukce-keramicka-panev-26-cm anaspoustu věcí jesuper,nicméně třeba nasteak jeprostě kovovápánevnenahraditelná.

  • Zdravotně nezávadných nádobí je málo petr radil 28.09.2012 19:41:43

    Teflon je karcinogenní:
    http://pavel.krmencik.cz/blog/item/19

    Nerez uvolnuje těžké kovy a hlavně nikl a chrom:
    http://3pol.cz/1066-nikl-jako-alergen-a-jeho-spektrofotometricke-stanoveni
    http://www.aktivni-stari.cz/index.php?s=ph-prekyseleni
    hliník degraduje osobnost:
    http://www.zdravotnimagazin.cz/zdravi.4/skodlivost-hliniku.5947.html
    smalt časem popraská a nádobí se pak stává zdraví škodlivé

    Pouze keramické a skleněné nádobí je zcela zdravotně nezávadné...

    • Re: Zdravotně nezávadných nádobí je málo zuzhahej 09.11.2014 22:17:46

      Tak já mám doma tuhlekeramickou :http://www.bavimevarit.cz/kuchyne/greenpan-sofia-indukce-keramicka-panev-26-cm a naspoustu věcí je super,nicméně třeba na steak jeprostě kovová pánevnenahraditelná.

    • Re: Zdravotně nezávadných nádobí je málo le 14.09.2013 16:09:33

      díky za informace...jsou výstižnější než v článku

  • Litinové nádobí Jiřina 27.06.2013 14:35:36

    Máte někdo zkušenosti s litinovým nádobím? Narazila jsem na recenzi http://kvalitni-hrnce.cz/ a docela mě to zaujalo.

  • Přírodní litina Lucka 05.02.2013 15:44:44

    Moc pěkný článek, pěknéshrnutí. Osobně domanejvíce používámpřírodní litinu a nejsem siúplně jistá, že se jednáo zde popsanou litinu. Mámdoma toto:http://panev-wok.cz/prirodni-litina Na tom mém nádobí sezatím za 4 roky nicnenapálilo - povrch jenepřilnavý, takže zatímnebylo co odškrabávat :)

  • Chjo mirca111 16.11.2009 06:31:02

    tak asi budu muset vyhodit ty 2 krásný pánvičky a vyměnit je…teflon a ještě poškrábanej…ale díky za článek

  • Nádobí Inka 07.09.2009 12:32:36

    Koukám, že musím udělat úklid v kuchyni a probrat nádobí…Díky :-)

  • Zajímavé... Rajce+Jogurt 07.09.2009 11:06:07

    No tak to je orpavdu velmi zajímavý článek. Dozvěděla jsje se mnoho nového.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku