Čím nám škodí bílý cukr?

Enormní spotřeba cukru je celosvětový problém, který si sice uvědomujeme, ale nepředpokládáme, že bychom na tom mohli sami něco změnit. U nás připadá na jednoho člověka skoro 40 kg cukru ročně, což je dvojnásobek doporučovaného množství.

Máte rádi sladké? Pak by vás možná mohlo zajímat, čím vlastně sladíte, kolik cukru sníte s potravinami, ve kterých byste ho nečekali, jak vám může přebytek cukru uškodit a jak jej omezit nebo čím ho nahradit.

Bílý, nebo tmavý cukr?

Bílý neboli rafinovaný cukr je pro naše tělo nejméně přínosný především kvůli způsobu zpracování, při kterém ztrácí naprostou většinu živin, minerálů a vitamínů, které bychom z něj mohli využít. K takto nešetrně zpracovaným potravinám se řadí např. i bílá mouka nebo rýže.

Při velké spotřebě bílého cukru a dalších takto upravených potravin ochuzujeme svůj organismus kromě jiného zejména o vápník, důležitý pro stavbu kostí a zdraví zubů. I proto je cukru přisuzován velký podíl na vzniku zubních kazů, nebo také osteoporózy – poruchy struktury kostí.

Další negativní důsledky vysoké konzumace bílého cukru:

  • zvýšení hladiny cukru v krvi
  • ztráta vitaminu B, vápníku a hořčíku
  • špatný vliv na funkci imunitního systému
  • přispívá k obezitě
  • zvyšuje krevní tlak
  • zvyšuje hladinu adrenalinu, což může vést k podrážděnosti nebo hyperaktivitě

Přírodní cukr však nemusí být za všech okolností zdravější. Opět záleží na způsobu jeho zpracování, není-li uměle přibarvován apod.

Tmavý třtinový cukr – např. melasový cukr – si zachovává mnohem více vápníku a hořčíku než třtinový cukr světlejší. Doporučována je také sušená třtinová šťáva – obsahuje množství živin a nezvyšuje tak rapidně hladinu cukru v krvi.

Umělá sladidla

Kdo spoléhá na “zdravější“ konzumaci potravin a výrobků s umělými sladidly, bohužel sám sobě neprospívá tak, jak si myslí. Testování umělých sladidel nepřináší nijak potěšující výsledky, i když názory odborníků nejsou jednoznačné. Rozhodně nejsou umělá sladidla vhodná pro děti, těhotné nebo kojící matky, nebo osoby se sklonem k různým potravinovým alergiím.

Je také nutné pečlivě číst etikety na výrobcích, které běžně kupujeme a o jejichž možných škodlivinách nemáme zdání. Pozor především na různé light výrobky nebo výrobky "bez cukru", obsahující právě obvykle velké množství umělých sladidel. Jsou hojně zastoupená i v nejrůznějších nápojích, majonézách, sladkostech, nízkotučných jogurtech, ale i v cereáliích nebo v nejrůznějších dochucovadlech, jako je kečup nebo hořčice.

Co je to glykemický index?

Glykemický index udává rychlost využití glukózy z určité potraviny, v tomto případě z různých druhů sladidel.

Sladidla s velkým množstvím jednoduchých cukrů (bílý cukr, přírodní tmavý cukr) zvedají velmi rychle hladinu cukru v krvi, tedy mají vysoký glykemický index:

  • med
  • některé cereálie
  • některá piva
  • solené brambůrky

Šetrnější jsou sladidla obsahující složité cukry, jako je např. rýžový slad nebo sirup z agáve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem zvedají hladinu cukru pomalu a postupně, jsou vhodné pro diabetiky:

  • ovoce
  • zelenina
  • ořechy
  • tmavá rýže
  • tmavý chléb

Oslaďte si život zdravěji!

Uspokojovat chuť na sladké je naprosto přirozené a není nutné se tomu bránit, je však důležité vybrat správný způsob. Začněme proto s běžným používáním přírodních cukrů, rafinované cukry používejme minimálně.

Využijme přirozenou sladkou chuť zdravějších potravin, jako jsou některé obilniny, ovoce a sladší zelenina, ořechy. Pozor na “skryté“ cukry v pečivu a dochucovadlech, v limonádách aj. Omezte cukr v kávě a čaji, zejména pak v jídelníčku malých dětí. Zkuste některé z produktů nabízených v bioobchodech, kterými můžete začít sladit bez velkého přemáhání šetrněji a zdravěji.

Čím nám škodí bílý cukr? patří do témat
  • Romča 16.09.2016 14:16:41

    Tak pěkně DiaChrom se stévií a je vyřešeno ;-)

  • marie 26.04.2015 20:24:36

    To je ale blázinecmtajíst cukr nebo ne,,, bílý cukr,nebo hnědý ???

  • Maltitol 26.01.2015 19:19:50

    Ahoj,
    proč používat bílý cukr jen kvůli tomu, že sladí? Skoro stejně sladí i maltitol, který je přírodní a ušetří ti i polovinu kalorií, které do sebe dostane stejným množstvím bílého cukru. Kromě toho má i nízký GI, takže se po něm moc nezvyšuje cukr v krvi, určitě je užitečné si o něm něco přečíst třeba tady http://maltitol.cz/

  • Omezování cukru Hanna 08.01.2015 09:29:36

    Já nejsem moc pro bílý cukr, hlídám si totiž váhu a snažím se sladké úplně omezit, jen někdy když mi cukr z ovoce nestačí mám na něj opravdu chuť, sladím ale nízkokalorickým sladidlem SlaDIA, jedna tableta je jako lžička cukru a chuťově pomalu nejde poznat rozdíl.

  • q34rTY 11.11.2011 13:28:22

    OMYL! Bílý řepný cukr prochází procesem chemické rafinace a bělením, ztráty enzymů, vitaminů, minerálních solí apod. jsou při tomto způsobu zpracování všeobecně známy. Přírodní, např. bio třtinový cukr tímto zpracováním neprochází, má prokazatelně více nutričních hodnot a obsahuje méně zdraví škodlivých látek. Více info - odborné lékařské portály, např. Mudr. Mlčoch, dále o způsobu zpracování cukru, vliv rafinovaného cukru na organismus atd.

    • Re: CC 22.11.2011 10:02:09

      ............................................________
      ....................................,.-'"...................``~.,
      .............................,.-"..................................."-.,
      .........................,/...............................................":,
      .....................,?......................................................\,
      .................../...........................................................,}
      ................./......................................................,:`^`..}
      .............../...................................................,:"........./
      ..............?.....__.........................................:`.........../
      ............./__.(....."~-,_..............................,:`........../
      .........../(_...."~,_........"~,_....................,:`........_/
      ..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-~-,},.~";/....}
      ...........((.....*~_......."=-._......";,,./`..../"............../
      ...,,,___.\`~,......"~.,....................`.....}............../
      ............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-"
      ............/.`~,......`-...............................\....../\
      .............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__
      ,,_..........}.>-._\...................................|..............`=~-,
      .....`=~-,_\_......`\,.................................\
      ...................`=~-,,.\,...............................\
      ................................`:,,...........................`\..............__
      .....................................`=-,...................,%`>--==``
      ........................................_\..........._,-%.......`\
      ...................................,<`.._|_,-&``................`

  • Dana 13.11.2011 22:46:18

    Ať si říká kdo chce co chce mě bílý cukr chutná víc. Od cukru očekávám sladkost ne živiny. Používám ho na to abych si jím ty živiny které hodlám jíst osladila. Živiny atd. bych od něj očekávala snad v případě že bych nic jiného krom cukru nejedla.

  • bílý cukr helena 11.11.2011 09:21:18

    Říkáte hlouposti. Žádný přírodní cukr neexistuje, je to jen klamavá reklama. Rafinovaní je cizí název pro čistění a zbavování nežádoucích příměsí a nečistot a rozhodně cukr nezbavuje žádných živin. To čemu říkáte přírodní nebo také hnedý cukr, je ve skutečnosti cukr nevyčištěný a nezbavený nečistot. V dnešní době se při výrobě používají jedovaté látky a proto konzumace nerafinovaného cukru je velký hazard se zdravím. Rafinování je však hrozně drahé a výrobci prodejem nerafinovaného cukru ušetří strašnou spoustu peněz na nákladech. Inu na lidké hlouposti se nejvíc vydělá.

    • Re: bílý cukr q34rTY 11.11.2011 13:30:12

      Reakce - helena - bílý cukr, viz. níže

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku