Chuť – její vnímání a význam

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Chuť je smysl, díky kterému jsme schopni vnímat chemické látky obsažené ve vodě a ve slinách. Pomocí chuťových receptorů rozlišujeme čtyři základní chutě: hořkou, slanou, kyselou a sladkou. Pátou chutí, jejíž receptor byl objeven v roce 2000, je chuť umami (z japonštiny, znamená chutný, delikátní) a je to chuť kyseliny glutamové. Nejnověji se hodnotí i chutě vápníkové a tučné.

Chuťové receptory se nacházejí v chuťových pohárcích, které jsou rozmístěny převážně na jazyku, ale i v krku a na patře. Množství chuťových pohárků se může u každého člověka značně lišit a rozdílná je i výše citlivosti na jednotlivé chutě.

Jazyk a vnímání chuti

Jazyk je orgán, neboli sval, umístěný v ústní dutině. Obsahuje velké množství chuťových pohárků, díky kterým rozeznáváme chutě. Všechny typy chuťových pohárků jsou nerovnoměrně rozmístěny po celé vrstvě jazyka, přestože mnohdy se setkáváme s popisováním určitých částí jazyka jako s oblastí vnímající jen jeden určitý typ chuti, podle jednoho druhu chuťových buněk vyskytujících se právě zde.

Centrum vnímání chuti je v temenním laloku mozkové kůry, kde se také tvoří výsledná, námi vnímaná chuť. Ta je ovlivněna mnoha faktory, jako je složení jídla, jeho konzistence, ale i vzhled a vůně.

Rozmístění chuťových buněk

Často se uvádí, že například sladkou chuť vnímáme jen špičkou jazyka, slanou chuť jeho přední částí, hořkou chuť jeho zadní částí a kyselou chuť po stranách jazyka.

Pravdou je, že všechny chutě vnímáme celou plochou jazyka, ale některé jeho části mohou být na určité typy chutí citlivější.

Chuťové pohárky obsahují nervová vlákna, která předávají chutě přijímané potravy do mozku, čímž si dané chutě uvědomujeme.

Význam chutí

Každou chuť vnímáme jinak, každou máme jinak rádi a každou si spojujeme s něčím jiným. Obvykle vnímáme sladké, slané a chutě umami jako ty nejpříjemnější, méně příjemné pak bývá kyselé a hořké.

Způsob vnímání a rozlišování chutí vychází i z obranyschopnosti organismu, například jedovaté rostliny či plody bývají často hořké, podvědomě si proto spojujeme intenzivní hořkou chuť s možností otravy. Kyselé může znamenat přítomnost škodlivých bakterií, kyselé bývá to, co je nějakým způsobem zkažené, shnilé, apod. Cukr je naopak zdrojem energie, sůl obsahuje významné ionty a umami informuje organismus o přítomnosti důležitých aminokyselin.


Chuť – její vnímání a význam patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku