Zdravá výživa

Bílkoviny - důležité živiny pro zdraví

Milena Mocková
27.07.2012

Jsou vajíčka škodlivá kvůli cholesterolu, nebo užitečná díky bílkovinám? K čemu vlastně bílkoviny v potravě jsou a najdeme je v každém jídle nebo pouze v některém?

Bílkoviny se musí do těla dodávat stravou. Jsou tedy jednou ze tří základních živin, které jsou ve výživě člověka nezbytné. Za ty považujeme bílkoviny, tuky a sacharidy.

Jejich nedostatek se projevuje poruchami imunity a sklonem k infekcím, poruchami metabolismu, srážení krve, hojení a regenerace, svalové síly, přenosu látek a informací.

Bez bílkovin vůbec není možný život. V těle představují základní stavební kámen. Tvoří svaly a další součásti vnitřních orgánů. Mají nezastupitelné funkce ve formě enzymů, protilátek a faktorů, které se podílejí na srážení krve. Jsou také nutné pro transport různých látek v těle.

Bílkoviny zprostředkovávají přenos informací v těle včetně genetických, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. S dostatečným množstvím kvalitních bílkovin souvisí hojení i regenerace tkání.

Živočišné bílkoviny

Vedle množství přijímaných bílkovin je důležitá jejich kvalita neboli biologická hodnota. Bílkoviny o vysoké hodnotě pocházejí z živočišných zdrojů. Jsou to například sladkovodní a mořské ryby, maso jatečních zvířat, drůbež, zvěřina, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Vysoká biologická hodnota bílkovin z těchto zdrojů znamená, že jsou plnohodnotné, mají kompletní složení a náš metabolismus z nich dokáže vytvořit všechny bílkoviny tělu vlastní.

Bílkoviny z rostlinných zdrojů takové složení nemají a jsou tzv. nekompletní. Nejhodnotnější se získávají z luštěnin -  hrách, fazole, sója, čočka.

Následky nedostatku bílkovin

Nejvíce jsou nedostatkem bílkovin ohroženi lidé se závažnými nemocemi nebo po úrazech. Dále lidé vyššího věku, pacienti s obtížně se hojícími ranami, pacienti podstupující rozsáhlejší operace nebo agresivní léčbu, jako je například onkologická. Problémy mohou ale také zaznamenat lidé s extrémními stravovacími návyky (vegetariáni, vegani, vitariáni) nebo lidé podstupující amatérské diety.

Při nedostatečném příjmu energie a bílkovin (při částečném nebo úplném hladovění) vzniká podvýživa, což především v případě starých lidí znamená další komplikace. Přidružuje se ztráta svalové hmoty, která společně s podvýživou vede ke ztrátě svalové síly, obratnosti a jistoty v pohybu.

Potřeba bílkovin u zdravého člověka je 0,8 gramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den.

Autor: Milena Mocková

Jste unavení? Změňte svůj jídelníček
Počítačové hry mohou škodit i pomáhat

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Homeopatie
Homeopatika

Homeopatie

31.07.2012

Alternativní léčba je stále ještě hodně opomíjena. Přitom homeopatická léčba pomáhá tam, kde konzervativní terapie selhává.

Lehká sádra
Zlomenina

Lehká sádra

26.07.2012

Do lehké sádry se vyplatí investovat. Dobu hojení zkrátí až o týden, zmírní bolest, sníží riziko komplikací a můžete se v ní i koupat. A navíc na ni od ledna přispívají zdravotní p ...