Není cukr jako cukr - umělá sladidla

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Zajímáte se o to, co pijete a jíte? Orientujete se ve všech informacích uvedených na obalech? Vyhýbáte se cukru a kupujete raději light verze? V tomto článku se podíváme, jak to vlastně s tím cukrem je.

Náhradní sladidla dávají potravinám sladkou chuť a nahrazují přírodní sladidla a med. Mohou být vyrobena synteticky nebo se může jednat o přírodní látky nacházející se v ovoci, bobulovinách nebo houbách. Náhradní sladidla dělíme na kalorická a nízkokalorická.

Kalorická sladidla

Mají obdobnou sladivost jako cukr, ale nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná pro diabetiky. Ačkoli mají vliv na hladinu cukru v krvi, ten nestoupá po jejich požití tak prudce jako po běžném cukru.

Mezi ty nejnovější a neškodné patří cukerné alkoholy nebo také alkoholová sladidla:

  • maltitol (E965) – používá se jako sladidlo, protože je v krystalické formě sladký jako cukr
  • mannitol (E421) – přidává se do nízkokalorických potravin a potravin pro diabetiky
  • laktitol (E966) – nepoužívá se příliš jako sladidlo, protože je 300x méně sladký než cukr; nemá vliv na hladinu cukru v krvi
  • isomalt (E953) – chutná jako cukr a nezanechává žádnou pachuť
  • sorbitol (E420) – přirozeně se vyskytuje v ovoci a bobulovinách
  • xylitol (E967) – je obdobně sladký i kalorický jako cukr, je vhodný pro diabetiky

Nízkokalorická sladidla

Obdobně jako ta kalorická nezpůsobují tvorbu zubního kazu. Jsou ale mnohonásobně sladší než cukr, a přitom vhodná pro diabetiky. Těhotným a kojícím ženám se však nedoporučují. Patří sem:

  • aspartam (E951) – umělé sladidlo a látka zvýrazňující aroma
  • acesulfam K (E950) – sladidlo a látka zvýrazňující aroma
  • cyklamáty (E952) – v kombinaci se sacharinem se zvýší jejich sladivost a maskuje se nepříjemná pachuť
  • sacharin (E954) – levné umělé sladidlo, které se vyrábí z toluenu

Jíst nebo pít potraviny slazené umělými náhražkami se nedoporučuje v těhotenství a ani během kojení. Některé z látek se stále ještě zkoumají a není u nich potvrzeno, že by nemohly mít negativní vliv na zdravý vývoj plodu. Pokud je to ze zdravotního hlediska nutné, může si těhotná žena osladit pokrm kalorickými sladidly. Tabu pro ní jsou nízkokalorická sladidla.

Děti by bezpochyby měly jíst pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Do této skupiny umělá sladidla nepatří. Čím déle se jim děti budou vyhýbat, tím lépe. Problém je ale v tom, že se umělá sladidla přidávají do různých cukrovinek, žvýkaček, limonád a různých pochutin. V této souvislosti se stále častěji mluví o možném vlivu těchto látek na dětskou hyperaktivitu a obezitu.

Zvláštní skupinu spotřebitelů náhradních sladidel tvoří diabetici.

Není cukr jako cukr - umělá sladidla patří do témat
  • isomalt Landová 16.03.2015 22:18:14

    Zdravím, pro zájemce a zvídavé existují stránky zmiňovaného sladidla - http://www.isomalt.cz
    Doporučuji přečíst a vyzkoušet :)

  • Alternativa Maltitol 22.01.2015 10:05:59

    Dobrý den,
    maltitol je jedním zumělých sladidel, ale jepovažován za zdravějšínež běžný bílý cukr.Nejen díky své vysokésladivosti, ale i nízkémuglykemickému indexu a taképroto, že má o polovinuméně kalorií sacahróza.Více si můžete přečístzdehttp://maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/

  • Hanulinka 12.11.2014 09:55:31

    Jelikož jsem diabetik, tak si moc vybírat nemůžu a můžu volit pouze z umělých sladidel, za tu dobu jsem jich vyzkoušela hafo, některé byli fajn, jiné měli hroznou pachuť, ale teď před nedávnem jsem si koupila sladidlo SlaDIA obsahuje stévii a sukralozu a to je úplně boží, mile mě překvapilo, hlavně jeho příjemná chuť.

  • Xylitol 29.08.2014 13:06:20

    Dobrý den,

    xylitol nebo také březový cukr, jak se xylitolu přezdívá, je sladidlo, které se vyskytuje v přírodě v různých formách. Xylitol se dá získat ekologicky, nejčastěji se získává z kukuřičných palic. Čtyři desítky let výzkumů prokázaly, že xylitol výrazně snižuje kazivost zubů a má další příznivé zdravotní účinky.

    Více informací o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz

  • Barbora 13.09.2012 11:39:36

    Náhradní sladidla dělíme na kalorické a nízkokalorické.

    Prosím, zopakujte si střední rod - sladidla dělíme na kalorická a nekalorická.
    To je elementární neznalost pravopisu ze základní školy.

    • Re: 14.09.2012 12:31:34

      Máte pravdu Barboro, díky za upozornění :)

    • Re: Pavel 13.09.2012 22:32:52

      Pro BARBORU : Tady se nerozebírá český jazyk a jaký je to rod ale dělení sladidel na kalorické a nekalorické ! S Vaši elementární neznalosti pravopisu jděte někam do zádele

Přidat příspěvek
* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Zdravá výživa

  • Ilona Kompanová 24.10.2011 09:10 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hledáte způsob, jak zdravě zhubnout? Cítíte se unavení? Mohu zpracovat analýzu stavby Vašeho těla…

  • Elen 25.06.2012 14:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    d,den bude mi za 3mesice 42let a chtela bych ,co nejrychleji zhubnout tak 5,6,7kg nejmene do…

  • pavlatko 15.05.2013 09:05 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Hodně mi pomáhá podpora rodiny a žen, kamarádek v Komunitě 111, zkuste se přidat :)

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku